BørnehusET MYRETUEN

BYGHERRE Lejre Kommune
ARKITEKT WE Architecture
INGENIØR Artelia
ENTREPRENØR Adserballe & Knudsen A/S
ÅR 2024 

KONKURRENCE

Udearealerne til Børnehuset Myretuen integreres i et eksiste­rende skole- og læringsmiljø i en naturskøn egn i Nationalpark Skjoldungernes Land. Området er karakteriseret af det bakkede istidslandskab med ådalene for primært Lejre å, der løber ud i Lejre Vig ikke langt fra Børnehuset Myretuen. I umiddelbar nærhed er Kornerup Å, der hele året er rig på vand og løber ud i Roskilde Fjord ved Kattinge vig. I dette landskab skal mange børn tilbringe deres første leveår i en institution, hvor udearea­lernes funktionalitet udgør en væsentlig del af et inspirerende læringsmiljø med stærke fællesskaber og med plads til leg, kreativitet og læring for både børnehave- og vuggestuebørn.

Med afsæt i historien om Kong Skjold mimer vi et landskab, der bringer fjorden, ådalene, gravhøjene og det nære natur­miljø tæt ind i børnenes hverdag. Den landskabsarkitektoniske bearbejdning af udearealerne planlægges og udformes, så de indgår naturligt i det samlede områdes naturgrundlag og er med til at øge kvaliteten af det omkringliggende skolebyggeri og fritidsarealer.

Børnehusets udearealer kan sammen med det omkringliggen­de dynamiske landskab skabe det udeliv for børnene, der kan favne idrætsinstitutionen Myretuens prioritering af bevægelse og kropslig udfoldelse i gode fysiske rammer.

Helhedsplanen for udearealerne tager afsæt i en stærk arkitek­tonisk bearbejdning af såvel terræn som indhold og vil skabe gode rammer for et læringsmiljø, hvor børnenes leg, dannelse og læring kan udfolde sig i trygge omgivelser.

Funktioner og aktiviteter i både byggeri og udearealer er opti­meret i en enkel disponering, der skaber et dynamisk og trygt miljø, hvor gangarealer er minimeret og indretningen oversku­elig, i en åben visuel kontakt mellem ude og inde, der strækker sig ud og favner den samlede matrikel for helhedsplanens disponering af udearealerne.

Funktioner og aktiviteter i både byggeri og udearealer er opti­meret i en enkel disponering, der skaber et dynamisk og trygt miljø, hvor gangarealer er minimeret og indretningen oversku­elig, i en åben visuel kontakt mellem ude og inde, der strækker sig ud og favner den samlede matrikel for helhedsplanens disponering af udearealerne.

Med fokus på naturpræg og en implementering af en beplant­ning med et plantevalg, der tilgodeser biodiversitet, er der en rumlig bearbejdning af terrænet, der giver lys og skygge ikke blot til børn men også i forhold til den flora og fauna, der ind­finder sig på stedet.

Vand indgår ikke blot som et narrativ til fortællingen om Kong Skjold men også som et element for opfyldelsen af kriterier for biodiversitet.

Bæredygtighed er generelt indtænkt i udearealerne både i forhold til plante- og materialevalg. Den overskydende jord indbygges på stedet og udearealernes forskellige tiltag indgår som en del af det samlede byggeris mål for en bæredygtig strategi.

Den kropslige udfoldelse er tænkt ind i udearealerne, hvor der er fokus på aktiviteter, der både understøtter børnenes finmo­toriske og grovmotoriske udvikling. Terrænet er bearbejdet til et motorisk leg- og læringsområde samtidig med dets støj­skærmende funktion.

Udearealerne er udformet, så de styrker fællesskabet og sam­menholdet på tværs af børne- og aldersgrupper. Der er fokus fordybelse og den ”vilde leg”, på aktiv leg i større fællesskaber og på stille stunder. Der tilstræbes rumlighed i udearealerne, der lærer børnene respekt for både individet og styrken og glæden ved den fælles udfoldelse.

Der er i udformningen af udearealerne fokus på, at institutio­nen fungerer i relation til de enkelte børnegrupper og udeare­alernes indretning tilgodeser samtidig praktikken i børneantal og bemanding i ydertimerne.

 

Driften er tilgodeset ved at indtænke robuste, stærke natur­prægede plantninger og plantesammensætninger, der står sig bedst ved en minimal plejeindsats og vil forme sig over tid afhængig af børnenes brug og færdsel på området.

Trællerup Skolens udendørs aktiviteter, der også omfatter foreningsliv, friluftstilbud og idrætsklubber er for hele området et væsentligt samlingspunkt og med til at gøre bosætningen i denne del af Lejre Kommune attraktiv. Børnehuset Myretuens kvalitetsprægede udearealer bliver integreret naturligt i det eksisterende udemiljø og vil bidrage yderligere til en forstærk­ning af det store aktiv for lokalsamfundet.