Foto af springvand. KARA Noveren 2015

Energitårnet – Roskilde

BYGHERRE KARA Noveren
ENTREPRENØR F.J. Poulsen
ARKITEKT Erik van Egeraat
AREAL 16.000 m2
ÅR 2015
STATUS Udført

hovedgreb

Hovedgrebet for Energitårnet var at skabe et landskab, der er i harmoni med bygningens skala. Landskabet understøtter og komplementerer bygningsfacaden med det formål at forstærke bygningens visuelle udtryk. 

Arealet opdeles i delområder med hver deres funktion og udtryk. Store græsvolde afgrænser området mod omgivelserne og skaber en naturlig ramme. Den eksisterende og den nye bygningsmasse forbindes af et strøg med en mere detaljeret udformning, hvor elementer som springvand og granittrekanter integreres med græsvoldene.  

Foto af eksempler på LAR

Strøget har karakter af byrum, der med sit urbane udtryk danner forbindelse mellem den nye og gamle bygning og er det hyppigst benyttede område. Den samlede planløsning tilgodeser såvel tung trafik som gående medarbejdere og besøgende.

 

REGNVANDSOPSAMLING

For at videreføre og synliggøre kraftvarmeværkets bæredygtige processer i udearealerne, har vi projekteret en ny og spændende bassinløsning til opsamling af regnvand fra ca. 8.000 m2 tag- og vejareal. Løsningen består af et overjordisk tørbassin med et synligt vandspejl, hvorfra vandet indenfor et tidsrum af ca. 3 dage løber videre til et underjordisk regnvandsmagasin, som er bygget op af kassetter med en vandtæt membran omkring. Det underjordiske magasin indeholder over 200 m3 vand og formålet er at opsamle regnvandet så det genbruges som kølevand i det nye forbrændingsanlæg. Myndighedskrav til forsinkelse ud fra spildevandsplanen indgår som en del af projekt for kassetter og sø. Derudover er overløb til offentlig kloak og integrering af yderligere tagvand i en prioriteret rækkefølge en del af opgaveløsningen.

KARA Noveren, foto
KARA Noveren, Energitårnet