knuds have – slagelse
BYGHERRE Slagelse Boligselskab
ARKITEKT Kullegaard
INGENIØR Artelia
LANDSKAB Anne Stausholm Landskab
KONKURRENCE
vision
Visionen og udformningen af landskabet for Knuds Have tager afsæt i ønsket om at skabe et inspirerende grønt område, der tilpasser sig stedet, byen og de omkringliggende grønne områder. Knuds Have er placeret centralt i Slagelse og har direkte forbindelse til to grønne områder. Placeringen kombinerer byens funktioner med en nærhed til naturen, hvilket skaber en rolig og attraktiv oase for beboerne.
Helhedsplanen for udearealerne tager afsæt i en stærk arkitektonisk bearbejdning af såvel terræn som indhold og vil skabe gode og sunde rammer for de kommende beboere.
Bygningernes høje arkitektoniske kvalitet mimer et varieret landskab, der nær bygningerne udmønter sig i en stram, urban og funktionel kvalitet. Dette glider gradvist over i et mere organisk flow i de naturprægede aktivitets- og fællesområder, der forbinder sig naturligt til de omkringliggende grønne områder.
Landskabet opdeles i fællesområder og private lommer, hvilket skaber fleksible opholdsmuligheder og balancerer fællesskab med privatliv.
Funktioner og aktiviteter i både byggeri og udearealer er optimeret i en enkel disponering, der skaber et dynamisk og fysisk miljø, der er tilgængeligt for alle.
Forbindelsen til den eksisterende kirkegård
Helligtrekongers Kirke ligger i smukke omgivelser ud til markerne, fint indrammet af birketræer og scilla. Men der mangler en kontakt til kirkegården. Ved at styrke forbindelsen mellem den nye kirke og det kommende skovafsnit, indlemmes både den nye kirke og det fremtidige skovafsnit i den eksisterende kirkegård.
beplantningszoner
Med fokus på naturpræg og en implementering af en beplantning med et plantevalg, der tilgodeser biodiversitet, er der en rumlig bearbejdning af terrænet, med indbygning af jord, der samtidig der giver lys og skygge og bidrager til den flora og fauna, der indfinder sig på stedet. Sammen med løsninger for lokal afledning af regnvand bidrager landskabet til en optimering af bebyggelsens bæredygtige afsæt.
Den fremtidige drift er tilgodeset ved at indtænke robuste, stærke naturprægede plantninger og plantesammensætninger, der står sig bedst ved en minimal plejeindsats og vil forme sig over tid.
Projektet omfatter flere forskellige grønne zoner, hvor alle bevaringsværdige træer indgår i løsningen. I randzonen bevares eksisterende beplantning og suppleres med nye buske og træer.
Regnvandsbede etableres langs dette bælte og bidrager til den lokale afledning af regnvand. Mellem de private terrasser plantes bede med græsser og stauder, mens de grønne arealer ved entre siden beplantes med græs og bunddække. Der plantes nye træer mellem boligerne.
Som overgang mellem boligområdet og det store grønne areal anlægges “Haven”, der består af øer af træer og løgplanter.
Skrænten, der griber terrænforskellen i området, udlægges i uklippet græs med åbninger af klippet græs. Plænen er et større område med uklippet græs, hvor beboere kan mødes og afholde større forsamlinger.
ankomst og tilgængelighed
Ankomsten til Knuds Have markeres af et grønt ankomsttorv, hvor regnvand fungerer som et rekreativt element. Cykelparkeringen er hovedsageligt samlet ved torvet, men der er også mindre cykelstationer rundt omkring i området. Der etableres 2 cykel p-pladser pr. bolig.
Biltrafik og brandadgang håndteres via to parkeringspladser – én med adgang fra Sverigesvej og én fra Skovvejen.
Renovationsstationerne er placeret tæt på boligerne, den ene mod syd ved parkeringspladsen og den anden langs Sverigesvej.
Arealet, der afvikler parkeringen, indeholder 2 p-pladser pr. bolig samt 3 HC pladser, hvoraf 1 er til HC bus. Området integreres visuelt med det omkringliggende grønne område, da der plantes træer mellem de enkelte parkeringspladser. Stier i belægningssten forbinder parkeringspladserne med resten af området.
ophold og forbindelser
Primære stier i belægningssten forbinder p-pladsen og ankomstpladsen med boligerne, fælleshus, depot og de fælles grønne arealer. Betonfliserne sikrer tilgængelighed og nem vedligeholdelse. Trædæk bruges til private terrasser, fællesområder og samlingspunktet ved fælleshuset. Træet skaber en varm og rolig atmosfære, og der er udsparinger i trædækket for at sikre intimitet mellem de private terrasser. En sti i slotsgrus skaber adgang og et sammenhængende forløb for alle til det grønne areals attraktioner. Stien giver adgang til det offentlige parkareal mod nord og til det grønne areal mod øst. Langs randzonen udlægges klippede græsstier for yderligere at understøtte områdets naturlige karakter.
Opholdsarealer indrettes med siddemøbler, bænke, legeredskaber samt motions- og fitnessredskaber. På udvalgte placeringer i parken placeres kunstværker, hvor træer og buske skaber en fin ramme om kunstoplevelsen. Bedene mellem boligerne indrettes med trædesten og små træbroer, der tilføjer en ekstra dimension til de private opholdszoner.
regnvandshåntering
Regnvand ledes fra bygningerne langs facaderne til regnbede, hvor det opsamles midlertidigt, inden det ledes videre i systemet.
På adgangssiden afledes vandet direkte til regnvandsbede. Lokal afledning af regnvand er med til at sikre områdets bæredygtige aftryk, men bidrager også væsentligt til områdets mangeartede og sympatiske landskabelige udtryk.