thors- og baldersparken

BYGHERRE A/B Thors- og Baldersparken

Tegnestuen har udviklet et fleksibelt planlægningsværktøj, der har til formål at styrke fællesskabet og tilhørsforholdet mellem beboere, bestyrelse og administration. Målet er at skabe en livlig, grøn oase, hvor beboerne trives på tværs af generationer og deler ejerskab over alle gårdrum. Med varierede rum, der inviterer til leg, aktivitet og ro, binder en snoet stiforbindelse de tidligere adskilte gårdrum sammen. Strategisk placerede opholdssteder giver mulighed for at nyde solen året rundt.

delområder

Området er opdelt i 7 delområder, der med forslaget forbindes til en samlet helhed, hvor beboerne nemt kan bevæge sig mellem de forskellige gårdrum.

vision

Thors- og Baldersparken er et livligt grønt åndehul, fyldt med natur og energi. De sammenkoblede grønne arealer, hver med sin egen unikke karakter, tilbyder en række oplevelser, hvor alle kan finde glæde og en følelse af tilhørsforhold, uanset om de befinder sig i det ene eller det andet gårdrum. Beboerne har et stærkt bånd til området, hvilket skaber et fællesskab, der spænder over generationer.

cirkularitet

Der findes mange natursten på området, som i øjeblikket er gravet ned i overgangen mellem asfalt og beplantning. Stenene kan med fordel graves op og fordeles ud i de mere vildtvoksende beplantningsområder for at fremme biodiversiteten. Ved at erstatte den nuværende belægning i opholdsarealerne med slotsgrus, genbruges de eksisterende betonfliser til at skabe højbede.

beplantning

Eksisterende beplantning rummer en stor mængde selvsåede hjemmehørende arter, mens dele of området er præget af monokulturer. Den nye beplantning vil udelukkende være hjemmehørende, med fokus på de lokalt forekomne arter. Fugtighedsgradienter etableres som en del af kvalitetshabitaterne for at styrke biodiversiteten.

Uklippet enggræs, vildtvoksende buske, insekthoteller, døde træstammer, vedbend og sten i forskellige størrelser skaber ideelle gemmesteder for dyr og insekter.

Der lægges vægt på, at områdets flora og fauna kan udvikle sig frit i samspil med den omkringliggende natur.

Der er indtænkt forskellige niveauer af menneskelig aktivitet og interaktion, for at stimulere dannelse af nye levesteder. Foslager lægger op til at skabe en robust beplantning, der kræver lavt vedligehold.

Unge fyrretræer plantes rundt om i området som et gennemgående element, med afsæt i de eksisterende fyrretræer i den nordøstlige del. De nye træer placeres som solitærtræer, hvor de kan vokse sig store som karaktertræer, og som en forstærkning af de nuværende trærækker. Vedbend plantes i bedene i de befæstede opholdsarealer, og bidrager til både øget biodiversitet og et grønt udtryk året rundt.

Blomsterengen langs bygningernes vestlige facader tilsås gennem assisteret spredning, med en varieret blanding af blomsterfrø beriget med frø fra lokale kilder for at understøtte de lokalt forekomne arter.

Buskene, der har vokset sig for høje og blokerer udsigten, beskæres i bløde buer for at åbne op for de smukke kig til Roskilde Fjord.

 

Ophold

Ny beplantning bløder de eksisterende opholdsarealer op, og skaber en variation i rumligheder. Intime og afgrænsede områder i alle gårdrum indbyder til ro, afslapning og refleksion.

Oplevelsessti

En snoet oplevelsessti langs områdets yderkant forbinder delområderne, og skaber en følelse af en sammenhængende, fælles have.

aktivitet, fællesskab og leg

En variation i rumligheder i de individuelle gårdrum giver plads til aktiviteter, fællesskab og leg. Træstammer og balanceredskaber placeres i det naturlige enggræs, mens græsarealet i den vestligste del, hvor terrænet er lavest, holdes åbent til boldspil og andre aktiviteter.